Natte en/of poep broeken


Je kind is te laat bij het toilet om te gaan plassen of poepen. Het heeft een 'vieze' broek maar blijft er in rondlopen alsof er niets aan de hand is. Tot wanhoop van jou als ouder. Als je kind hier op wordt aangesproken ontkent je kind dat het een 'vieze' broek heeft. Tijdens het verschonen ontstaat er strijd met je kind.

Kinderen die zindelijk worden hebben hier allemaal in meer of mindere mate last van. Een natte broek of poep broek is natuurlijk een logisch gevolg van het ophouden. Soms zijn kinderen korte tijd zindelijk geweest en krijgen dan toch weer last van natte broeken, variërend van een paar druppels tot kleddernat. Het is belangrijk dat een lichamelijke oorzaak is uitgesloten door een arts. Gelukkig is dit zelden het geval en spreek je van functionele incontinentie.

Het kind laat vaak ontwijkend en ontkennend gedrag zien wanneer het gaat over de natte of poepbroek, meestal vanuit schaamte. Helaas geeft het nogal eens problemen als je kind naar school gaat. Incontinentie komt ook regelmatig voor bij kinderen met ADHD en autisme. Om dit gedrag op een goede manier te kunnen doorbreken en je kind positief te ondersteunen kan ik advies geven.