Toiletangst


 Je kind blijft in de luier plassen en poepen ondanks alle pogingen om je kind zo ver te krijgen om naar het toilet te gaan. Je kind wil het woord "toilet"  niet eens horen. Je merkt dat je kind reageert met ontwijkgedrag.  Is je kind bang om op het toilet of potje te gaan plassen of poepen? Dan is er sprake van toiletangst.

Kinderen tussen de 3 en 8 jaar kunnen hier last van hebben.  In feite voelt je kind dat het moet plassen en poepen (en is dus zindelijk) maar wil niet op het toilet. Je kind wil dit alleen maar in de luier doen. Als je je kind dan op het potje of toilet zet, komt er niets of het raakt in paniek.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een kind angstig is (geworden) voor het toilet. Angst heeft vaak te maken met een negatieve ervaring (pijn) of fantasie. Ook kan het komen vanuit een sterke autonomie (het kind wil zelf graag alles bepalen). Het is erg belangrijk om te bepalen waar de angst vandaan komt zodat hiervoor een gericht stappenplan kan worden gemaakt.  Als ouder krijg je uitleg over het stappenplan en ook je kind zal intensief betrokken worden bij het maken van dit plan. Dit alles gericht op maar één doel: zonder angst en verzet kunnen plassen en poepen op het toilet.